Kapadokya'da Gezilecek Yerler

Kapadokya gezilecek yerler gündeme geldiği zaman karşımıza çok sayıda mükemmel seçeneğin çıktığı bir bölge olarak dikkatleri üzerine çekmektedir. Kapadokya’da gezilecek yerler konusunda ayrıntılı bilgi sahibi olmak, Kapadokya’yı keşfetmenize de yardımcı olacaktır. Hotelskapadokya tam da bu noktada sizleri geniş kapsamlı bir Kapadokya gezilecek yerler rehberiyle buluşturuyor! İşte Kapadokya’da en güzel gezilecek yerler konusunda merak ettiğiniz bütün ayrıntılar!

 

 

Kapadokya konuklarına muazzam bir görsellik sunan özel bir bölgedir. Oldukça romantik anlar yaşayacağınız Kapadokya aynı zamanda kültürel değerler noktasında da oldukça zengindir. Tam 60 milyon yıl önce Hasandağı, Göllüdağ ile Erciyes Dağı’nın püskürtmüş oldukları lav ve küllerden oluşan Kapadokya, ünü dünyaya yayılan mistik bir bölgedir.

Yerli ve yabancı turistlerin yoğun bir şekilde ilgi gösterdikleri Kapadokya’da gezilecek yerler konusunda da iddialı bir bölgedir. Bu arada Kapadokya’nın Times tarafından yayınlanan ‘’Dünya’nın 25 Harikası’’ listesinde 5. Sırada yer aldığını da belirtmekte fayda var! İşte Kapadokya’da mutlaka gezmeden dönmemenizi tavsiye edebileceğimiz, muazzam yerler:

  • Aşk Vadisi
  • Asmalı Konak
  • Çavuşin Kilisesi
  • Çavuşin Eski Cami
  • Devrent Vadisi
  • Derinkuyu Yeraltı Şehri
  • Güvercinlik Vadisi
  • Gomeda Vadisi
  • Göreme Açık Hava Müzesi
  • Güllüdere Vadisi
  • Taş Köprü
  • Tahta Köprü
  • Temenni Tepesi
  • Tatlarin Yeraltı Şehri
  • Uçhisar Kalesi
  • Üç Güzeller
  • Ortahisar Kalesi
  • Özkonak Yeraltı Şehri
  • Mazı Yeraltı Şehri
  • Kaymaklı Yeraltı Şehri
  • Saç Müzesi
  • Kızılçukur Vadisi
  • Vaftizci Yahya Kilisesi
  • Zelve Açık Hava Müzesi

Görüldüğü gibi Kapadokya gezilecek yerler konusunda alternatif seçeneklerin çok fazla olduğu bir bölge olarak karşımıza çıkmaktadır. Bu durum Kapadokya’nın turizm konusunda iddialı bir yerde bulunmasını mümkün kılmaktadır. Böylece Kapadokya hotelleri de yoğun bir düzeyde ilgi gören konaklama alanları olarak karşımıza çıkmaktadır.

  • Aşk Vadisi

Mükemmel bir panoramik görselliğe sahip olan Aşk Vadisi; manzarasıyla ziyaretçilerini büyülemektedir. Aşk Vadisi ismini burada evlilik tekliflerinin fazlaca yapılıyor olmasından almaktadır. Aşk Vadisi’nde bir de ‘’Aşıklar Tepesi’’ bulunmaktadır. Adından da anlaşılacağı üzere Aşk Vadisi tam anlamıyla romantik anlar yaşayacağınız harika bir atmosferi ziyaretçilerine sunuyor. Sevdiklerinizle seyrine doyum olmayacak enfes bir manzara görmek isterseniz Aşk Vadisi tam da size göre bir yer!

  • Asmalı Konak

Asmalı Konak dizisi sonrasında ün kazanan bu yapı tam 200 yıllık bir tarihi geçmişe sahiptir. Rum mimarisinin örneklerini ziyaretçileriyle buluşturan Asmalı Konak, kendine özgü dokusu bulunan bir tarihi yapı olarak dikkatleri üzerine çekmektedir. Ürgüp’te bulunan Asmalı Konak, ziyaretçilerin uğrak yeri olarak da karşımıza çıkmaktadır. Bu arada şayet Asmalı Konağı gezmeyi planlıyorsanız maalesef çoğu zaman sadece birkaç odasının açık olduğunu hatırlatmakta fayda var.

  • Çavuşin Eski Cami

Avanos – Göreme yolu üzerinde yer alan Çavuşin Eski Cami; Göreme’ye sadece 2 kilometre mesafede yer alıyor. Çavuşin Kapadokya bölgesinin en eski yerleşim yerleri arasında bulunuyor. Çavuşin Eski Cami de bölgedeki en eski yapılar arasında yer aldığından ziyaretçilerin ilgi gösterdiği özel bir mekan olarak dikkatleri üzerine çekiyor. Selçuklu Dönemi mimarisini yansıtan Çavuşin Eski Cami esasında işlek bir köy camisidir. Bir süre kullanıma kapalı kalan cami 2011 yılındaki restorasyon çalışması sonrasında yeniden ibadete açılmış.

  • Çavuşin Kilisesi

Kapadokya çok sayıda farklı kiliseye ev sahipliği yapan bir bölge olarak ön plana çıkıyor. Çavuşin Kilisesi de bölgedeki en eski kiliselerden biri. Narteksi yıkılmış durumda olan Çavuşin Kilisesi’nin ilk dönem Hıristiyanlık döneminin izlerini taşıdığını ifade edebiliriz. 3 apsisli ve tek nefli olarak tasarlanmış olan kilise; ikon boyama çalışmalarıyla da dikkatleri üzerine çekmeyi başarıyor. Bu arada kiliseyi ziyaret etmek istiyorsanız bölgenin çocuk ve yaşlılar için biraz zorlu olduğunu da ifade etmek gerekmektedir.

  • Devrent Vadisi

Kapadokya’da gezilecek yerler söz konusu olduğu zaman Devrent Vadisi her zaman ilk akla gelen yerler arasında bulunmaktadır. Hayal Vadisi olarak da isimlendirilen bu vadide çok sayıda dizi filmin çekimi de yapılmıştır. Özellikle deve formunda peri bacalarına ev sahipliği yapan Devrent Vadisi, ziyaretçilerin uğrak noktası olarak dikkatleri üzerine çekiyor. Buradaki peri bacaları çoğu zaman farklı objelere ve farklı hayvanlara da benzetilmektedir. Bundan dolayı Devrent Vadisi, en çok merak edilen bölgeler arasında yer almaktadır. Avanos’a sadece 10 -15 dakika mesafede yer alan Devrent Vadisi; Kapadokya hotel hizmetleri konusunda avantajlı bir bölgedir.

  • Derinkuyu Yeraltı Şehri

Kapadokya’da gezilecek yerler konusunda en popüler yeraltı şehir olarak karşımıza Derinkuyu Yeraltı Şehri çıkmaktadır. Tam olarak 50 binin üzerinde kişinin yaşamasına olanak tanıyan yeraltı şehrinin, Asurlar dönemine kadar uzanan bir tarihi geçmişi de bulunuyor. İçerisinde vaftiz havuzu, günah çıkarma yeri de bulunan Derinkuyu Yeraltı Şehri; bir de misyoner okuluna ev sahipliği yapıyor. Günümüzde Derinkuyu Yeraltı Şehri’ne ait kuyuların bazılar depo olarak da kullanılmaya devam etmektedir.

  • Güvercinlik Vadisi

Burası tam anlamıyla bir güvercin yuvası! Neden mi? Çünkü Güvercinlik Vadisi adını bu bölgeye kayaların içine güvercin yuvalarının oyulmuş olmasından alıyor. Bölgede yaşayanlar tarafından güvercinler için oluşturulan oyuklar, bölgenin simge gezi rotaları arasında yer almasını da mümkün kılıyor. Güvercinlik Vadisi doğa yürüyüşü etkinliği konusunda iddialı bir bölge olarak dikkatleri üzerine çekmektedir. Bununla birlikte isterseniz Güvercinlik Vadisi’nde bisiklet turna katılabilirsiniz. Hatta Güvercinlik Vadisi’nde yoga etkinliklerine bile katılmanız mümkün!

  • Gomeda Vadisi

Uzaktan bakıldığı zaman bir kaleyi andıran Gomeda Vadisi; güvercinlikleriyle ün yapmış bir vadidir. Vadinin devamında Üzengi Vadisi yer almaktadır. Roma döneminde Gomeda Vadisi’nde yaklaşık olarak 600 civarında ev, 2 kilise, 1 yer altı şehri ve 2 nekropol bulunuyordu. Tam olarak tarihi bir dokuya sahip olan Gomeda Vadisi; 6 km büyüklüğünde bir alana sahiptir. Ziyaretçilerin ilgi odağı olan vadide farklı etkinliklere dahil olmanız da mümkün!

  • Göreme Açık Hava Müzesi

Tam anlamıyla Kapadokya’nın atmosferini keşfetmek isterseniz Göreme Açık Hava Müzesi mükemmel bir adrestir. Bölgede çok sayıda mezarlık ve kilise bulunuyor. Göreme Açık Hava Müzesi manastır eğitiminin başladığı bir bölge olarak da dikkatleri üzerine çekiyor. Şapel ve yemekhanelerin de bulunduğu Göreme Açık Hava Müzesi’nde büyük bir manastır kompleksine sahip! Şarap mahzenleriyle ün yapan bölgenin Kapadokya’da gezilecek yerler arasında en iddialı bölgeler arasında yer aldığını da rahatlıkla ifade edebiliriz.

Güllüdere Vadisi

Eğer doğa yürüyüşlerini seviyorsanız Güllüdere Vadisi harika bir yer! İdeal bir gezi rotasına sahip olan Güllüdere Vadisi, kiliselerle ve şaraphanelerle dolu. Yine vadide çok sayıda çilehane de bulunuyor. Güllüdere Vadisi’nde doğa yürüyüşü yapmak isterseniz yaklaşık olarak 4 km mesafeyi 1 saatlik sürede tamamlayabilirsiniz. Çavuşin Köyü’yle Göreme arasında bulunan Güllüdere Vadisi; harika rotasıyla ziyaretçilerini büyülemeyi başarıyor.
 

  • Taş Köprü

Kendine özgü tasarımıyla dikkatleri üzerine çeken Taş Köprü; 1898 yılında inşaatı başlayan ve 1900 yılında inşaatı tamamlanan bir tarihi yapıdır. Avanoslu Kurena Arif Bey tarafından yaptırılan köprü, günümüze kadar ayakta kalmayı başarmış bir tarihi yapı olarak dikkatleri üzerine çekmektedir. Tam 11 farklı ayak üzerine inşa edilen Taş Köprü; Avanos’un girişinde konuklarını beklemektedir.

  • Tahta Köprü

Kapadokya’nın dokusuyla uyumlu bir şekilde tasarlanmış olan Tahta Köprü; 1973 yılında yapımı tamamlanan kendine has özellikleri barındıran bir köprüdür. Uzunluğu 180 metre olan köprünün 2.30 metre genişliğinde tasarlandığı da bilinmektedir. Tahta Köprü demirden ayaklar üzerine ahşap malzemesinin kullanılmasıyla yapılmıştır. Üzerinde yürüdüğünüz zaman hafif bir şekilde sallanmasıyla ünlü olan Tahta Köprü; Kızılırmak Nehri üzerinde bulunmaktadır. Şayet gondol turu yapmak istiyorsanız bu köprüden karşı tarafa geçmelisiniz.

  • Temenni Tepesi

Kapadokya’nın tarihi dokusunu yüksekten seyretmeye ne dersiniz? Unutmamak gerekir ki Ürgüp Nevşehir’in ününe ün katan özel bir bölgedir. Temenni Tepesi de Ürgüp’ü yüksekten seyredebileceğiniz özel bir bölge olarak ziyaretçilerin beğenisini kazanmaktadır. Dolayısıyla Kapadokya’da gezilecek yerler açısından Temenni Tepesi kendine özgü dokusuyla dikkatleri üzerine çekmeyi başarmaktadır. Burada Erciyes Dağı’nı bile görebilmeniz mümkün! Temenni Tepesi bölgesinde dilek dilemek isteyenler için türbelerin bulunduğu Temenni Tepesi; adını da bu türbelerden almaktadır.

  • Tatlarin Yeraltı Şehri

Şuan için 2 katı gezilebilen Tatlarin Yeraltı Şehri; Acıgöl ilçesinin 10 km uzaklığında bulunuyor. Diğer yeraltı şehirlerinden farklı olarak tuvaletleri de bulunan bu yeraltı şehrinin içerisinde bir de manastır kompleksinin bulunduğu tahmin edilmektedir. Tatlarin Yeraltı Şehri genişliğiyle de dikkatleri üzerine çekmektedir. Ayrıca çok kiliseli bir yapıya sahip olan yeraltı şehrinin Kapadokya’da gezilecekler yerler arasında en çok dikkat çeken bir bölge olduğunu rahatlıkla ifade etmek mümkün olmaktadır.

  • Uçhisar Kalesi

Peribacalarını yüksek bir yerden seyretmeyi ister misiniz? Uçhisar Kalesi tam da size göre bir yer! Çünkü kale, Kapadokya bölgesinin hemen her yerinden görülebiliyor. Bölgedeki en yüksek peribacası olarak dikkatleri üzerine çeken Uçhisar Kalesi; mükemmel bir seyir alanı olarak da dikkatleri üzerine çekiyor. Buraya çıkarak muazzam bir panorama seyredebilir, sevdiklerinizle birlikte unutulmaz anlar yaşayabilirsiniz. Üsteli Uçhisar Kalesi’nden muhteşem bir gün batımını da seyredebilirsiniz. Ayrıca buradan balon uçuşlarını da takip edebilirsiniz.

  • Üç Güzeller

Hani Kapadokya denildiği zaman aklımıza ilk gelen şapkalı peribacaları var ya! Üç Güzeller o peribacalarının en net görülebilen bir mekan! Esasında Üç Güzeller; Kapadokya bölgesinin simge peribacaları arasında yer alan 3 peribacasından oluşuyor. Burası Kapadokya gezilecek yerler arasında her zaman ilk sıralarda yer almayı başarıyor. Hatta bölgeyi ziyarete gelen turistlerin en çok fotoğraf çektirdikleri alan olarak karşımıza Üç Güzeller çıkıyor.

Üç Güzeller’in de kendine özgü bir efsanesi bulunmaktadır. Efsaneye göre Üç Güzeller; bir kralın kızı, eşi ve çocuklarından oluşuyor. Kralın kızı babasının istemediği bir çobanla evlenir. Bir süre sonra Kral kızının çocukları da olur. Ama kral kızını hiç affetmez ve kızını, eşini ve çocuklarını öldürmeyi ister. Kralın adamları tam onları öldürecekken kralın kızı, çocuklar ve eşi peribacasına dönüşür.

  • Ortahisar Kalesi

Siz de bölgeyi kuşbakışı olarak seyretmeyi istiyorsanız Ortahisar Kalesi; mükemmel bir seçenek olacaktır. Kapadokya’nın en büyük peribacası olarak karşımıza çıkan Ortahisar Kalesi; tam anlamıyla bölgenin bacası gibidir. Heybetli görüntüsüyle ziyaretçilerin ilgi odağı olmayı başaran kale, Etiler döneminden kalma bir kaledir. Döneminde güçlü bir kale olan Ortahisar Kalesi; Roma döneminde ve Bizans döneminde de kullanılmıştır. Hatta Selçuklu ve Osmanlı Döneminde de sığınak olarak kullanılan kale; Kapadokya’nın simge bölgeleri arasında yer almaktadır.

  • Özkonak Yeraltı Şehri

Bilindiği üzere Kapadokya yeraltı şehirleriyle ünlü bir bölgedir. Dolayısıyla Kapadokya gezilecek yerler gündeme geldiği zaman karşımıza çok sayıda farklı yeraltı şehri çıkıyor. 4 kattan oluşan Özkonak Yeraltı Şehri, Avanos bölgesine sadece 14 km mesafede yer alıyor. Hititler döneminden kaldığı düşünülen Özkonak Yeraltı Şehri, her bir katın birbirleriyle haberleşebildiği özel alanlardan oluşuyor. Korunaklı bir özelliğe sahip olan Özkonak Yeraltı Şehri’nin ziyaretçilerin de ilgi odağı bir bölge olduğunu rahatlıkla ifade edebiliriz.

  • Mazı Yeraltı Şehri

Tam olarak 8 katlı bir yapı olarak karşımıza çıkan Mazı Yeraltı Şehri, 6 bin kişilik kapasitesiyle devasa bir yeraltı şehridir. Ürgüp’e sadece 18 km mesafede bulunan Mazı Yeraltı Şehri; 4 farklı girişe sahip. İçerisinde oldukça gösterişli bir kilise de bulunan Mazı Yeraltı Şehri; ayrıca bir de mezarlık alanına sahiptir. Kapadokya’nın en çok merak edilen yeraltı şehirleri arasında bulunan bu yapının, son zamanlarda ziyaretçi sayısını da gün geçtikçe arttırdığı bilinmektedir.

  • Kaymaklı Yeraltı Şehri

Kapadokya yeraltı şehirleri arasında kendine özgü dokusuyla dikkat çekici bir etkiye sahip olan Kaymaklı Yeraltı Şehri, Nevşehir kent merkezinde 20 km mesafede yer alıyor. İsmini yakınında bulunan Kaymaklı Kasabası’ndan alan yeraltı şehrinin ortalama 5 bin kişilik kapasitesinin bulunduğu biliniyor. Frigler dönemine ait olduğu düşünülen Kaymaklı Yeraltı Şehri; 8 katlı olarak inşa edilmiş. Erken dönemde inşa edilen Kaymaklı Yeraltı Şehri, son zamanlarda ilgi gören yeraltı şehirleri arasında yer almaktadır.

  • Saç Müzesi

Bilinen müzelerde çok farklı bir müze görmek ister misiniz? Yanıtınız evetse Saç Müzesi tam da size göre! Saç Müzesi Guiness tarafından da en garip müzeler arasında yer almayı başarmış müze. Çömlekçiler çarşısının içerisinde bulunan müzede 16 binden fazla kadının saçları bulunuyor. Saç Müzesinin çıkış öyküsüyse oldukça romantik! Galip Bey çömlekçi dükkanı sahibidir. Onun Fransız sevgilisi ülkesine geri dönerken bir tutam saçını çömlekçi dükkanına asar. Sonrasında Galip Bey’in dükkanını ziyarete gelenler de bir tutam saç bırakmaya başlar. Böylece Saç Müzesi de günümüzde halini alır. Müze haftanın 7 günü sabah 8 akşam 19.30 saatleri arasında ziyarete açık.

  • Kızılçukur Vadisi

Kapadokya gezilecekler yerler arasında mistik dokusuyla dikkatleri üzerine çeken Kızılçukur Vadisi; çok sayıda farklı kiliseye ev sahipliği yapıyor. Kapadokya’da en güzel gün batımını seyredebileceğiniz Kızılçukur Vadisi; turistlerin de uğrak alanı. ATV safarileri de yapabileceğiniz vadide çok sayıda farklı etkinliklere da dahil olabilirsiniz. Bisiklet turlarına katılarak da Kızılçukur Vadisi’ni keşfetmeniz mümkün. Tam olarak Kapadokya’nın dokusunu tecrübe etmeyi isterseniz Kızılçukur Vadisi mükemmel fırsatları sizlerle buluşturacaktır.

  • Vaftizci Yahya Kilisesi

Kapadokya’da kilise olduğu ilk bakışta belli olan özel bir yapı olarak karşımıza Vaftizci Yahya Kilisesi çıkmaktadır. Kaya içerisine oyulmuş bir yapı olan Vaftizci Yahya Kilisesi’nin Vaftizci Yahya’ya adanmış bir yapı olduğunu rahatlıkla ifade edebiliriz. 3 nefli olarak tasarlanmış olan kilisenin bir de bazilikası bulunmaktadır. Kilisede yer alan freskler erozyona uğramış olsa da Vaftizci Yahya Kilisesi ziyaretçilerin ilgi odağı olmayı başarmış bir tarihi yapı olarak büyük bir beğeni topluyor.

  • Zelve Açık Hava Müzesi

Muazzam bir görselliğe ev sahipliği yapan Zelve Açık Hava Müzesi, turistlerin uğrak noktalarından biri! Burada hem cami hem de kiliseler bulunuyor. Hoşgörü ortamına sahip olan Zelve Açık Hava Müzesi; farklı inanışlardan insanların dini mimarilerini yansıttıkları özel bir alan! Burada Zelve Harabelerini ve peri bacalarını görebilirsiniz. Üstelik Zelve Açık Hava Müzesi’nde safari de yapabilirsiz. İsterseniz doğa yürüyüşlerine katılarak, bölgeyi keşfedebilirsiniz. Hotels Kapadokya gezi rehberinde her zaman özel bir yere sahip olan Zelve Açık Hava Müzesi; Kapadokya’da gezilecek yerler konusunda iddialı bir konumda yer almaktadır.

Tags